Follow

Kaj narediti, če račun ni dobil EOR / ZOI kode?

Račun, ki je pravilno davčno potrjen, dobi ustrezno EOR in ZOI kodo:

FiscalOK.jpg

Račun, ki davčno NI potrjen, EOR kode ne dobi in ta se ne izpiše. Tak račun je potrebno ponovno poslati na davčni strežnik v roku 2 dni.

FiscalNotOK.jpg

Če pri izpisu računa ni izpisan EOR, ker ga program protel ni dobil (zaradi nedelovanja strežnika davčne uprave, prekinjene internetne povezave, napake v podatkih - davčna številka zaposlenega, ipd, .....), je račun možno poslati na davčno upravo ročno in takrat bo račun dobil EOR oznako. To se naredi v FO s klikom na meni Dodatni moduli-Invoice certification interface.

 

Za ponovno pošiljanje kliknite na »Invoices to be sent again«. Prikaže se spisek računov, ki niso dobili EOR kode. Kolone so: ime gosta, številka računa, datum prvega pošiljanja računa, fiskalno kodo, število pošiljanj, datum zadnjega pošiljanja, EOR, ZOI, sporočilo strežnika FURSA o napaki, uporabnik, davčna št. uporabnika.

 

*Iz zgornjega okna je možno izvoziti seznam v excel ali HTML za lažji kasnejši prepis kode EOR na račun (kliknite desni gumb miške na nazivu kolon in izberite Export…)

Kliknite z desnim gumbom miške na račun, ki nima EOR kode in izberite »Export this invoice again«.

Program ga bo takoj poslal na davčno upravo. Če uspešno dobi EOR kodo, potem bo EOR koda vidna v koloni »EOR«.  Ko račun dobi EOR, je potrebno EOR in zaščitno kodo izdajatelja (ZOI) ročno vpisati na dokument računa, ker je le ta že shranjen in na njemu ni EOR kode. To naredite v FO-Blagajna-Zgodovina vseh računov, izberite račun in dvoklik nanj. Ko se račun odpre na ekranu, vpišite EOR in zaščitno kodo na koncu računa v polje predvideno za to in nato račun ponovno natisnite na tiskalnik. 
Če želite, da bo EOR koda na voljo za izpis tudi kasneje, jo morate vpisati v originalen račun v zgodovini računov in ga shraniti. To naredite tako, da v FO-Blagajna-Zgodovina vseh računov, izberite račun z oznako kopije 0 in dvoklik nanj. Ko se račun odpre na ekranu, vpišite EOR kodo, in če je potrebno ZOI zaščitno kodo na koncu računa v polje predvideno za to. Nato tako dopolnjen originalni račun shranite z enakim imenom in na isto mesto kot je bil shranjen že prej.
To naredite tako, da v editorju kliknete v meniju na »Datoteka« in izberete »Shrani kot...«

1.png

 

Potem odprete ustrezno mapo, ki jo lahko vidite zgoraj levo v vrstici Dokument - (v tem primeru »C:\PROTEL\rech\1«) in poiščete račun (v tem primeru 20182006.hed NE 20182006preview_-1.hed*), kliknete nanj, da se vam vpiše v polje »Ime datoteke« ter originalni račun s klikom na gumb »Shrani« shranite. Pri tem morate še dodatno potrditi, da boste zamenjali obstoječi dokument.
(* dokument z imenom 20182006preview_-1.hed je začasna datoteka, ki se ne shrani, ko zaprete račun)

2.png

3.png

Pomembno: Pri shranjevanju originalnega dokumenta morate biti zelo previdni, da ne prepišete kakšnega drugega računa. Če želite, nam sporočite, da to naredimo mi.

Vsi nefiskalizirani računi se še enkrat pošljejo ob zaključku dneva. Če se katerikoli izdan račun ne fiskalizira se ob zaključku dneva natisne pregled na katerem je seznam nefiskaliziranih računov. 

V kolikor račun ni davčno potrjen tudi po več poskusih ali po koncu dneva, se obrnite na servisno službo MC sistemi.

***

Spisek nefiskaliziranih računov lahko izpišete tudi iz standardnih protel poročil :
(FO > Pisarna > Pregledi/poročila > Zaključek dneva)

4.png

POMEMBNO !

Pred predajo originala ali kopije računa stranki ali drugim osebam vedno preverite, da je EOR koda pravilno izpisana na računu.

Za pomoč pri tem smo vam na voljo na tel 01 510 2690 ali na servis@mcsistemi.com. Izven delovnega časa pa na tel 051 353 140.

 

 

Was this article helpful?
0 out of 0 found this helpful
Have more questions? Submit a request

0 Comments

Please sign in to leave a comment.